Projeccts

Project 
Noviciaat


Vlak voordat het gesloopt zou worden om plaats te maken voor nieuwe serviceflats, kreeg ik de unieke kans om het noviciaat van de orde van Glorieux in Oostakker te fotograferen. Dit noviciaat, diep geworteld in de geschiedenis van Oostakker en de religieuze gemeenschap, speelde ooit een cruciale rol in het opleiden van generaties jonge mannen die hun leven aan het priesterschap wilden wijden.

De gelegenheid deed zich voor in augustus 2024, een tijd waarin nog slechts elf broeders in het klooster verbleven. Dankzij een connectie via de familie van broeder Jan kreeg ik toegang tot dit bijzondere gebouw. Dit stelde me in staat om de verlaten ruimtes zeer comfortabele manier te ontdekken & te werken. Hierdoor had ik genoeg tijd om het op een kunstzinnige manier vast te leggen. Dit project, dat verder gaat dan louter documentatie, het biedt een artistieke interpretatie van een plek doordrenkt van religieuze geschiedenis en spirituele toewijding. Het noviciaat van Oostakker, opgericht in de 19e eeuw door de orde van Glorieux, was ooit een levendig centrum van religieus onderwijs.

Tijdens onze gesprekken vertelde broeder Jan levendige verhalen die het noviciaat tot leven brachten. De broeders, die als docenten en mentoren optraden, begeleidden de seminaristen niet alleen in hun academische studies, maar ook in hun spirituele vorming. Hoewel mijn fotografieproject in de eerste plaats een artistieke onderneming is, heeft het ook een waarde als geschiedkundige documentatie. Het biedt een zeldzaam en intiem inkijkje in een manier van leven die langzaam aan het verdwijnen is.

De foto's die ik heb gemaakt proberen de geest van de plek vast te leggen - een plek die, ondanks de stilte en verlatenheid, nog steeds doordrenkt is van het leven dat er ooit plaatsvond. Het was een bijzonder voorrecht om deze tijdscapsule te mogen betreden en de verhalen van broeder Jan te horen. Zijn herinneringen, samen met de fysieke restanten van het noviciaat, vertellen een verhaal dat de moeite waard is om te bewaren. Terwijl de wereld buiten verandert en vooruitgaat, blijft dit noviciaat een stille getuige van een tijdperk dat binnenkort volledig zal verdwijnen. Mijn hoop is dat, door deze foto's, een stukje van die wereld behouden blijft, niet alleen als herinnering, maar ook als eerbetoon aan de mannen - en in het bijzonder aan broeder Jan - die hun leven aan deze plek hebben gewijd.

Het noviciaat van de orde van Glorieux in Oostakker is meer dan een historisch gebouw; het is een symbool van een tijd waarin het geloof een centrale rol speelde in het leven van velen. Terwijl de toekomst onvermijdelijk nieuwe functies voor de locatie met zich mee zal brengen, blijft de herinnering aan wat het ooit was bewaard, dankzij de verhalen van broeder Jan en de beelden die deze unieke plek vastleggen.

Ik ben momenteel volop bezig om te kijken hoe we mijn visie van expo én uitgave van 2 boeken hierover kan verwezenlijken.

Luc Van Malderen

Projeccts

Project 
Thalamus

KUNSTENAARS
COLLECTIEF - Erik & Luc

PROJECT THALAMUS
Er was eens... een open atelierdag in het Antwerpse in 2023. We kwamen elkaar daar tegen en hadden bijzonder veel te vertellen. We waren allebei al levenslang met onze stiel bezig en onze portfolio’s waren stevig gevuld.

Met andere woorden, we hadden elkaars hulp niet nodig. Maar we zagen een grote kans liggen, ergens in het midden tussen ons beider werk. Wat als we bepaalde beelden voorzagen van teksten die niet per se die beelden beschrijven, maar er wel qua sfeer omheen cirkelen? Wat als we de kijker maximaal ruimte gaven bij het invullen van die sfeer?

Er werden een aantal voorstellen over en weer gestuurd, en het duurde niet lang voor we het eens waren: dit proces had potentieel, en ons kunstenaarscollectief verdiende een naam. Die naam werd Project Thalamus.

We konden aan de slag.

Wat als we bepaalde beelden voorzagen van teksten die niet per se die beelden beschrijven, maar er wel qua sfeer omheen cirkelen?
Wat als we de kijker maximaal ruimte gaven bij het invullen van die sfeer?

Bij beeldende kunst kijk je liefst een eind verder dan het afgebeelde. Je gaat intuïtief op zoek naar nieuwe lagen, informatie en betekenissen die in het werk verborgen liggen.

Project Thalamus voegt een derde dimensie toe aan die beleving. Korte stukken tekst verschijnen bij de foto’s en er ontstaat interactie tussen beeld en klank (want ook het geschreven woord heeft een klank). Je ziet nu het beeld, je denkt aan de mogelijke symbolische lagen erachter…

...en je voelt hoe de tekst het geheel doet openbloeien tot een waaier van nog nooit vertelde verhalen.

We staan met project Thalamus op het kruispunt tussen het visuele en het literaire. Kijk rond in de wereld die op die plek ontstaat!

We zijn enthousiast en we delen ons materiaal online… De sociale mediaplatforms lenen zich tot een vierkant formaat voor afbeeldingen, en daar stemmen we ons op af. De voorbeelden die je hieronder ziet, verschijnen om technische redenen in een rechthoekig formaat. Het is tegelijk verrassend om te zien hoe goed de vierkante vorm werkt als we ons richten op de sociale netwerken.

Wij van Thalamus zijn mannen van sprekende beelden en weinig woorden, maar het zijn er wel héél straffe.

↗ www.project-thalamus.be

Luc Van Malderen

Projeccts

Gebroken
Schoonheid


dit project werd eerst voorgesteld tijdens mijn expo in de gallerij van het Wit Kasteel Rivierenhof & nadien in het Gemeentemuseum Temse [2021]

Gebroken Schoonheid, of de zoektocht naar de schoonheid & de aanvaarding van het eigen lichaam zoals het is. Miranda kwam tijdens de expo ‘40aine’ van Luc Van Malderen met een wel zeer speciaal verzoek bij hem.

“Ik worstel nog steeds met het accepteren van mijn borst na de borstkanker. Zou je het zien zitten om een fotoreportage te maken die me helpt om mijn veranderd lichaam te accepteren?”.

De schoonheid hiervan naar voren te brengen in haar beschadiging dat is de opdracht. Een hele eer en een blijk van onvoorwaardelijk vertrouwen. Dit leidde tot het project dat Miranda en Luc ‘gebroken schoonheid’ gedoopt hebben. Maar hoe begin je aan zo’n opdracht; naaktfotografie is niet echt iets wat Luc doet omdat het zo snel ‘gratuit’, ‘ordinair’ en kitsch kan worden. Daarenboven hadden we slechts 7 maanden de tijd om het project uit te schrijven, vorm te geven, uit te werken, te realiseren én een tentoonstelling hierrond te organiseren.

In de eerse plaats is het doel van dit fotoproject Miranda te helpen haar eigen lichaam en vooral haar aangetaste borst terug te accepteren.

Tweede doel: Daarnaast hopen Luc & Miranda via de tentoonstelling andere vrouwen te sensibiliseren, te inspireren en moed te geven om zelf ook op zoek te gaan naar acceptatie van hun eigen ‘gebroken’ schoonheid.

Het Japanse begrip ‘Wabi-Sabi’ is voor Luc een fantastisch concept dat hij al jaren gebruikt in alles wat hij doet, waarvoor geen echt Nederlands equivalent bestaat... perfecte imperfectie komt nog het best in de buurt. Een gebroken object wordt bv niet weggegooid, maar hersteld met gouden naden om het een nieuw en zelfs mooier leven terug te geven. Net zoals Luc & Miranda met dit fotoproject willen bereiken.

Miranda over dit fotoproject :
“De titel legt duidelijk de link naar wabi-sabi en het ‘gebroken’ verwijst voor mij ook naar hoe je als vrouw een stukje gebroken wordt door borstkanker, zowel mentaal (verlies van controle over je leven, verlies van vertrouwen in je lichaam …) als fysiek (niet enkel beschadiging van je borst, maar ook bv. vervroegde menopauze door de chemotherapie.)“

UPDATE
Sinds de lancering van dit project heb ik de eer gehad om nog 2 andere vrouwen te mogen fotograferen.

Zij werden geïnspireerd door mijn werk en de Kracht van Miranda om ook hun verborgen schoonheid vast te laten leggen.

C. wilde via mijn fotografie overtuigd worden dat ook zij nog steeds schoonheid heeft en begeerlijk kan zijn.

L. mocht ik 3 dagen voor haar borstamputatie fotograferen zodat ze - wanneer ze daar nood aan heeft - kan terugkijken. De foto's werden afgeleverd in een doosje zodat ze niet onverwacht geconfronteerd kan worden met de foto's en deze dus enkel 'bewust' kan bekijken wanneer ze er klaar voor is.

Je kan me altijd contacteren voor meer vragen en/of info ivm dit project, zowel om inspirerende expo te organiseren als voor fotoshoots.




Luc Van Malderen

© Copyright 2024 Luc Van Malderen - All Rights Reserved